Dobre i złe mikroorganizmy – bakterie i grzyby w środowisku człowieka
Co to?
Zajęcia w laboratoriach Politechniki
O czym to?
Mikroorganizmy to organizmy widoczne tylko pod mikroskopem jednak bardzo zróżnicowane. Zalicza się tutaj zarówno jednokomórkowe bakterie jak i wielokomórkowe grzyby.
Po co mi to?
Dowiesz się jak wygląda laboratorium biologiczne. Przekonasz się jak wygląda praca z mikroskopem, nauczysz się jak prawidłowo wykonać preparat mikroskopowy. Sam wybarwisz bakterie z Twojego ulubionego jogurtu a także zobaczysz pączkujące drożdże. Zobaczysz jak wyglądają bakterie chorobotwórcze dla człowieka jak Salmonella, ale także mikroorganizmy bez których przemysł spożywczy nie istnieje, jak kropidlak Aspergillus niger
Jak będą wyglądały warsztaty?
1. Przypomnienie budowy mikroskopu oraz krótki kurs jak pracować w laboratorium biologicznym.
2. Preparaty wybarwione (bakterie wskaźnikowe Escherichia coli, bakterie chorobotwórcze Proteus, Clostridium, bakterie mlekowe, drożdże Saccharomyces cerevisae)
3. Wykonanie preparatów mikroskopowych (z zawiesiny bakterii, drożdży)
4. Barwienie Grama bakterii.
Miejsce
Laboratoria Politechniki Warszawskiej Filii w Płocku (Gmach Główny - ul. Łukasiewicza 17, 09-400 Płock)
Czas trwania
90 minut
Termin zajęć
Do ustalenia z prowadzącym